De lente is aangebroken en de zon laat zich steeds vaker zien, waardoor we meer tijd in de tuin doorbrengen. Het is nu tijd om te snoeien, het gras te maaien en nieuwe planten te plaatsen. Deze activiteiten zijn niet alleen ontspannend, maar ook een goede manier om je te bewegen. Tuinieren kan worden beschouwd als een soort sport, maar net als bij sporten brengt ook tuinieren risico’s op blessures met zich mee.
Drie meest voorkomende blessures
De volgende drie blessures komen het meest voor bij tuinieren
- Blessures door herhaalde bewegingen: Bij tuinieren is het vaak zo dat je urenlang dezelfde bewegingen maakt, zoals snoeien, zware zakken grond optillen en onkruid wieden. Dit kan leiden tot spierverrekkingen en peesblessures in de elleboog, onderarm of pols.
- Pijn in je rug of nek: Het werken in de tuin kan ervoor zorgen dat je ongemakkelijke houdingen aanneemt, wat kan leiden tot problemen met je rug en je nek.
- Knieproblemen: Langdurig knielen, omdat je bijvoorbeeld bolletjes in je tuin plant, kan voor diverse knieproblemen veroorzaken.
Hoe voorkom je blessures tijdens het tuinieren?
Warming up
Net zoals bij sporten, is het bij tuinieren slim om een warming up te doen. Loop een paar keer heen en weer door je tuin, strek je spieren en je kunt beginnen.
Comfortabele kleding
Draag comfortabele kleding die je bewegingen niet belemmeren tijdens het werken in de tuin. Kies voor hoge schoenen met een goed voetbed om je voeten voldoende ondersteuning te bieden.
Drink genoeg
Met name als het warmer wordt, is het belangrijk om goed gehydrateerd te blijven. Neem een waterfles mee als je naar buiten gaat en neem af en toe een slok.
Houdt regelmatig even rust
Omdat je tijdens de winter meestal niet veel in de tuin gedaan hebt, moet je lichaam even wennen aan tuinieren in de lente. Neem daarom regelmatig een rustpauze en geniet even van je tuin.
Een goede houding
Houd je rug recht bij het tillen. Gebruik gereedschap zoals een snoeischaar met telescoopsteel voor het snoeien van hoge takken en een fruitplukker voor het plukken van fruit in fruitbomen. Gebruik in plaats van te knielen bij het planten en wieden liever een klein krukje. Als je desondanks toch last krijgt van lichamelijke klachten of behoefte hebt aan advies over je houding, neem dan gerust contact met ons op!