Echografie

Specialist in echografie

ECHOGRAFIE

Echografie is een onderzoekstechniek waarbij beelden worden gemaakt van pezen, spieren, slijmbeurzen en banden in het lichaam. De beelden worden gemaakt door middel van geluidsgolven en worden weergegeven op een monitor. Aan de hand hiervan kunnen eventuele problemen worden vastgesteld en kan het behandelplan worden gemaakt. Een echo is pijnloos en volledig onschadelijk.

WAAROM ECHOGRAFIE?

De fysiotherapeut gebruikt de techniek als aanvullend onderzoek naast het reguliere onderzoek. Met een echo kan de fysiotherapeut snel en duidelijk bepalen wat de oorzaak van de klachten is. Echografie kan dynamisch worden uitgevoerd, dus tijdens een (pijnlijke) beweging. Bovendien hoeft u hiervoor niet naar het ziekenhuis en heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

BIJ WELKE KLACHTEN ECHOGRAFIE?

Echografie kan door de fysiotherapeut worden ingezet bij de volgende klachten:

  • een spierblessure;
  • een peesblessure (bijvoorbeeld bij een gescheurde pees of bij een verkalking);
  • een slijmbeursontsteking;
  • een verrekking of scheuring van gewrichtskapsel of banden;
  • een onderzoek naar cystes;
  • een beknelde zenuw.

HOE WERKT ECHOGRAFIE?

Er wordt gel op de huid aangebracht, dat is nodig voor de geleiding van de geluidsgolven. Daarna wordt de echokop over de huid bewogen en wordt het echobeeld zichtbaar. Om het hele gebied goed te kunnen onderzoeken wordt de echokop in verschillende posities gezet. Indien gewenst vraagt de fysiotherapeut u om bewegingen te maken tijdens het onderzoek. Indien mogelijk kunt u als patiënt tijdens het onderzoek op het beeldscherm meekijken. Het onderzoek is niet schadelijk voor uw lichaam en duurt maximaal 30 minuten.

De fysiotherapeut bespreekt direct de uitslag van het onderzoek met u. Zo kan de behandelend fysiotherapeut samen met u een behandelplan op maat opstellen.

Schuiven naar boven
Call Now Button