Nederlanders kampioen zitten: gemiddeld 8,5 uur per dag

Ruim een kwart van de Nederlanders boven de 15 jaar zit op een gemiddelde dag 8,5 uur of langer. Dat meldt onderzoeksinstituut TNO. Nederland steekt daarmee ver boven andere landen in Europa uit: daar zit slechts 11 procent van de bevolking zo lang.

Werk, vrije tijd en woon-werkverkeer

Ongeveer 47 procent van de werkende bevolking brengt 6 uur of meer zittend door op het werk. Gemiddeld wordt zo’n 4,5 uur per werkdag zittend doorgebracht. Daarbij komt 3,4 uur in vrije tijd en 1 uur tijdens het woon-werkverkeer.

Financiële sector en ICT’ers zitten het meest

Het onderzoeksinstituut wijst op aanzienlijke verschillen tussen beroepen. Werknemers in de financiële sector en ICT’ers brengen de meeste tijd zittend door tijdens hun werkdag. In de horeca en landbouw wordt daarentegen het minst gezeten.

We zitten al jaren te veel

Al geruime tijd brengen Nederlanders ongezond veel tijd zittend door. Tijdens de coronacrisis heeft TNO vastgesteld dat thuiswerkers gemiddeld 7,1 uur zittend doorbrengen tijdens hun werk en nog eens 4,2 uur in hun vrije tijd.

Eerdere onderzoeken van het RIVM en de Europese Commissie hebben ook al aangetoond dat Nederlanders gemiddeld aanzienlijk veel tijd zittend doorbrengen.

Al dat zitten is niet zonder risico’s. Het kan zelfs ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden. Als je daarbij ook veel beeldschermwerk doet, is er ook een verhoogde kans op klachten aan de armen, nek en schouders.

Hoe zorg je voor meer beweging tijdens je werk?

  • Sta regelmatig op: stel een herinnering in om elke 30 tot 60 minuten op te staan en even rond te lopen of wat rek- en strekoefeningen te doen.
  • Gebruik een sta-bureau: overweeg om een sta-bureau aan te schaffen of gebruik te maken van een verstelbaar bureau waarbij je zowel kunt zitten als staan tijdens het werken.
  • Maak vergaderingen wandelend: als het mogelijk is, houd dan wandelende vergaderingen. Dit zorgt niet alleen voor beweging, maar kan ook de creativiteit en productiviteit bevorderen.
  • Neem de trap: vermijd liften en roltrappen en kies in plaats daarvan voor de trap. Dit is een eenvoudige manier om extra beweging toe te voegen aan je dagelijkse routine.
  • Gebruik een stappenteller: draag een stappenteller of een smartwatch die je activiteit bijhoudt. Dit kan je motiveren om meer te bewegen door je dagelijkse stappendoel te halen.
  • Naar buiten tijdens de lunchpauze: maak een korte wandeling na de lunch om de spijsvertering te bevorderen en de bloedsomloop te stimuleren.
  • Doe oefeningen aan je bureau: probeer oefeningen te doen die je kunt uitvoeren terwijl je aan je bureau zit, zoals beenheffingen, bureaustoel squats of buikspieroefeningen. Heb je klachten of behoefte aan beweegadviezen? Neem dan contact met ons op!
Nederlanders kampioen zitten: gemiddeld 8,5 uur per dag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Call Now Button