Kun je nog spieren opbouwen op latere leeftijd?

Krachttraining

Natuurlijk! Of u nou 50 of 80 jaar bent, door te sporten kunt u prima spiermassa opbouwen. Het is daarbij wel van belang dat de training wordt aangepast aan leeftijd en mobiliteit. Als u dit combineert met het juiste dieet, kunt u zich tot op hoge leeftijd vitaal voelen en spierafbraak tegengaan.

Spieren zijn belangrijk voor mensen op leeftijd

Naar mate we ouder worden nemen de spiermassa en functionaliteit van onze spiercellen af. Regelmatige lichaamsbeweging en sporten in combinatie en een gezond, eiwitrijk dieet kunnen deze afname tegengaan. Dat is belangrijk, want goed ontwikkelde spieren hebben ook op hogere leeftijd veel voordelen. Hieronder enkele voordelen op een rij:

  • bieden ondersteuning in het dagelijks leven en ontlasten het hart;
  • verbranden calorieën, zelfs in rust;
  • ondersteunen en beschermen botten en gewrichten, bij een val verminderen ze bijvoorbeeld het risico op letsel;
  • helpen bij het voorkomen van ouderdomsziekten;
  • zorgen voor optische verandering, zo zorgt spiergroei voor een stevigere huid.

Spieropbouw op latere leeftijd

Krachttraining is een eenvoudige maar zeer effectieve methode om spiermassa op te bouwen op oudere leeftijd. Het is nooit te laat om hier mee te beginnen. Gezondheidsgerichte krachttraining is hiervoor het meest geschikt en richt zich op gematigde spieropbouw en het vergroten van de mobiliteit. Hier zijn ook voldoende eiwitten nodig. Mager vlees, vis, peulvruchten en magere zuivelproducten zijn geschikte eiwitbronnen voor de opbouw van spieren.

Onze beweegprogramma’s

In onze praktijk kunt u verschillende beweegprogramma’s volgen. De 55+ trainingen of fysiofitness  zijn ideale programma’s om onder begeleiding spieren op te bouwen. In de ruime zaal met een grote keuze aan diverse oefenapparatuur kan er getraind worden op kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie, stabiliteit en lenigheid. De trainingen worden aangepast aan uw persoonlijke wensen en mogelijkheden.

Bekijk alle beweegprogramma’s >>

Positief effect op mentale gesteldheid

Met krachttraining verbetert niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gesteldheid. Bewegen zorgt namelijk voor de aanmaak van endorfine, dopamine en serotonine. Deze stoffen hebben een positief effect op hoe wij ons mentaal voelen en verminderen de kans op psychische klachten.

Kun je nog spieren opbouwen op latere leeftijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Call Now Button