Sommige kinderen hebben last van orthopedische problemen. Dit zijn problemen aan de bot-, pees- of spierstructuren. Kinderfysiotherapie kan helpen om dergelijke orthopedische problemen op te lossen. Hierbij wordt spierkracht getraind en de bewegelijkheid verbeterd. Kinderen leren bijvoorbeeld lopen met krukken, traplopen of zich te verplaatsen vanuit bed naar een stoel.
Hoe ontstaan orthopedische problemen?
Orthopedische problemen kunnen aangeboren zijn (zoals bijvoorbeeld bij een klompvoet) of zijn ontstaan door een ongeluk, blessure of operatie. Het kan ook zijn dat een kind om welke reden dan ook een voorkeurshouding aanneemt of pijn ervaart tijdens het sporten of bewegen. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen.
Sportrevalidatie bij kinderen
Kinderen die een sport beoefenen, hebben een verhoogd risico op het oplopen van blessures die passen bij hun sport. Als sportende kinderen een blessure oplopen, zijn ze tijdelijk beperkt in het uitvoeren van hun sport en soms zelfs bij activiteiten in het dagelijks leven. De blessures die ontstaan bij het sporten kunnen gerelateerd zijn aan de groei, maar kunnen ook ontstaan zijn door overbelasting of een trauma. Soms is het fijn om dit te laten beoordelen door een kinderfysiotherapeut.
Welke problemen ervaart een kind met orthopedische problemen?
Kinderen kunnen verschillende orthopedische problemen ervaren, waarvoor de kinderfysiotherapeut kan worden ingeschakeld. Dit zijn enkele voorbeelden:
- Veel vallen;
- Op de tenen lopen;
- Een vreemd looppatroon;
- Beenlengteverschil;
- Een verkeerde lichaamshouding, bijvoorbeeld tijdens staan of zitten;
- Pijnklachten aan de ledematen na een operatie of trauma.
Welke diagnoses kun je met fysiotherapie behandelen?
Als een kind last heeft van een orthopedisch probleem, kan hij of zij vaak terecht bij de fysiotherapeut. Hieronder sommen we nog enkele diagnoses op waarmee een kind terecht kan bij onze kinderfysiotherapeut, Eefje:
- Scoliose: een zijdelingse verkromming van de rug, waardoor één of twee bochten ontstaan in de rug.
- Klompvoet: een voetafwijking waarbij de voet de vorm heeft van een golfclub of een komma.
- De ziekte van Perthes: een heupafwijking, waarbij de heupkop een paar keer van vorm verandert tijdens de ziekte.
- Morbus Server: pijnklachten aan de achterzijde van de hiel.
- Ehlers Danlos: een chronische aandoening in de aanleg van het bindweefsel.
Hoe zijn deze problemen te behandelen?
Het behandelplan is afhankelijk van de diagnose, maar allereerst zal er bij elke behandeling een intake plaatsvinden om het probleem te onderzoeken en een behandelplan op te stellen. Wat er specifiek wordt onderzocht, is afhankelijk van de klachten en de hulpvraag, maar meestal onderzoeken we de spierkracht, de bewegelijkheid, de conditie en de motorische ontwikkeling van het kind. De behandeling kan heel divers zijn en kan bijvoorbeeld zijn gericht op het ontwikkelen van de spierkracht of het verbeteren van de conditie. Bij jonge kinderen leggen we de focus vaak op het ontwikkelen van de motoriek.