Kinderfysiotherapie: voorkeurshouding baby

Voorkeurshouding

In de eerste zes maanden na de geboorte de geboorte kan het zo zijn dat baby’s hun hoofd vaak naar dezelfde kant draaien. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over, maar soms blijven baby’s hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden ze hun hoofd stil in het midden: dit noemen ze een voorkeurshouding. Hierdoor kan de achterkant of de zijkant waar de baby op ligt platter worden dan aan de andere kant. Dit is niet per se ernstig, maar het kan er minder mooi uitzien. Door de voorkeurshouding op te heffen zodra deze begint op te vallen, kan de afplatting meestal worden voorkomen of worden verminderd.

Bij baby’s zijn de schedelnaden en fontanel nog niet gesloten, zoals bij volwassenen, en is de schedel zacht en dun. Daarom kan een afplatting van het hoofd (deformatieve plagiocephalie) ontstaan aan de zijde waar de baby voortdurend op ligt. Wanneer een baby steeds op zijn rug ligt en recht naar voren kijkt, kan een rechte afplatting van het achterhoofd (deformatieve brachycephalie) ontstaan.

Behandeling

Uiteraard kunt u bij terecht bij onze kinderfysiotherapeut Eefje voor de behandeling van een voorkeurshouding en/of schedelvormafwijking. Na een intakegesprek zal zij de baby onderzoeken. Hierbij wordt niet alleen naar de vorm van het hoofd en naar de nek gekeken, maar worden ook alle andere mogelijke oorzaken voor een voorkeurshouding of schedelvormafwijking onderzocht.

Na het onderzoek zal de kinderfysiotherapeut adviezen geven die specifiek gericht op de situatie van u en uw kind. Bijvoorbeeld voor tijdens het vasthouden, spelen en het voeden. Daarnaast worden indien nodig oefeningen meegegeven om de motorische ontwikkeling te ondersteunen en de normale beweeglijkheid van de nek terug te krijgen.

Wat u zelf kunt doen

Probeer uw baby zoveel mogelijk afwisselend naar beide kanten te laten kijken. Zo leert hij of zij beiden armen en benen evenveel te gebruiken. U kunt de aandacht van uw baby trekken met uw gezicht en stem, maar ook met speelgoed, muziek en licht.

Let op dat u uw baby altijd op de rug laat slapen, ongeacht of hij of zij in bed, de box of de kinderwagen ligt in verband met het rugligbeleid.

Kinderfysiotherapie: voorkeurshouding baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Call Now Button