Lisser Nieuwsblad: Covid en ik

michel

Hoe brengt Lisse het er vanaf in coronatijd. Houden de jongeren zich aan de regels; krijgen de ouderen genoeg hulp en redden de ondernemers het? Journalist Ed Olivier peilt de stemming in het dorp. Reageren? Mail naar covidenik@gmail.com.

 

Michel van der Klauw, fysiotherapeut:‘Ik kan gelukkig nog een paar keer per week hardlopen’

 Wie had kunnen voorspellen dat een fysiotherapeut ooit met zijn patiënten zou gaan videobellen? Door de corona-uitbraak is het voor fysio- en manueel therapeut Michel van der Klauw (32) nu dagelijkse routine. Zo min mogelijk fysiek contact is voor veel van zijn patiënten van levensbelang. Daarom wordt er veel gebeld; als het kan met een beeldverbinding.

De praktijken van Boot en Broersen en Algera Fysiotherapie in Lisse begeleiden sinds kort ook covidpatiënten bij hun revalidatie. Bij Algera Fysiotherapie – gevestigd in de voormalige Mariakerk – heeft Michel een multidisciplinair team opgericht, waar ook een ergotherapeut, een diëtist en een psycholoog aan verbonden zijn. Met deze aanpak had collega Dagmar Berkelaar eerder al goede resultaten bij de begeleiding van kankerpatiënten.

michel

,,Als mensen die corona hebben gehad na vier tot weken nog problemen hebben, moet er meer gebeuren om ze weer fit te krijgen”, zegt Van der Klauw. ,,Het zijn vaak niet alleen conditie- en spierklachten, maar er is ook sprake van cardiale en/of longproblemen.” De multidisciplinaire aanpak betekent dat de patiënten niet van het kastje naar de muur worden gestuurd, maar juist dat andere hulpverleners dan alleen de huisarts en de fysiotherapeut binnen handbereik zijn. ,,Er zijn mensen die last houden van ernstige vermoeidheid”, zegt Van der Klauw, ,,en psychisch doet deze ziekte ook wat met je.” Kort na de eerste coronagolf begonnen Michel en zijn collega’s met het videobellen. Via Zoom werden dagelijks ook sportlessen gegeven. Daarnaast wordt nu ook gebruik gemaakt van e-health programma’s, waarbij de patiënten thuis inloggen en filmpjes met oefeningen opgestuurd krijgen. ,,Wij kunnen via de computer zelfs de therapietrouw bekijken”, lacht de fysiotherapeut, ,,maar dat doen we niet, hoor. Er is ook nog zoiets als privacy.”

Buiten werktijden is Michel sinds de eerste lock down vooral thuis te vinden, waar hij met zijn thuiswerkende partner zorgt voor hun tweeënhalfjarige dochter. Er is een tweede kind op komst.        ,,In het weekeinde hou ik me sowieso rustig. Ik zie doordeweeks via m’n werk meer dan genoeg mensen.” Van der Klauw heeft erg lang zelf actief gevoetbald en trainingen gegeven. Vier jaar geleden is hij overgestapt naar zaalvoetbal. ,,Maar het zaalvoetbal is nu afgelast; sinds een half jaar speel ik golf met een maatje. Dat is eigenlijk m’n nummer één-sport op dit moment. Het is rustgevend, competitief en je bent lekker buiten. We gaan vaak zondagmorgen vroeg; dan heb je nog een hele dag voor je. Achttien holes; dat is ongeveer 7,5 km lopen. Dat zou je ook nog kunnen zien als bewegen. Maar ik kan gelukkig wel nog een paar keer per week hardlopen.”

Lisser Nieuwsblad: Covid en ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven
Call Now Button