MANUELE THERAPIE
Bij manuele therapie denken de meeste mensen aan behandeling van de wervelkolom. Manuele therapie is een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van het hele lichaam. ( niet alleen de rug) In het eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar de hulpvraag, het ontstaan van de klachten, hoelang de klachten bestaan, wanneer de klachten optreden en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Naar aanleiding van de hulpvraag en het onderzoek volgt het behandelplan. Naast behandeling met manuele therapie wordt vaak ook een vervolg met fysiotherapie en oefentherapie gegeven. Dit is nodig om het lichaam weer zelf de juiste impuls te laten geven en de spieren weer optimaal te laten werken.
WAT IS EEN MANUELE THERAPEUT?
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn fysiotherapie-opleiding een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Er bestaan meerdere opleidingen tot manueeltherapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijze. In onze praktijk hebben we twee manueeltherapeuten: Peter Algera en Michel van der Klauw. Zij zijn geregistreerd manueeltherapeut, ingeschreven in het kwaliteitsregister voor fysiotherapie.WANNEER MANUELE THERAPIE?
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of meerdere gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.Enkele voorbeelden:
- Hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
- Nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
- Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
- Lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
- Bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
- Pols- en handklachten, vaak in combinatie met handtherapie;
- Heup- / knie- maar ook enkel- en voetklachten.