KINDERFYSIOTHERAPIE
Een kinderfysiotherapeut is goed opgeleid en heeft na de basis(bachelor)opleiding fysiotherapie de vervolgopleiding (Master)kinderfysiotherapie afgerond. De kinderfysiotherapeut werkt altijd, na onderzoek gedaan te hebben, volgens een behandelplan. Wanneer nodig wordt overlegd met andere disciplines, zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut.
De kinderfysiotherapeut heeft gespecialiseerde kennis en vaardigheden met betrekking tot:
- Motorische ontwikkeling en motorisch leren van het kind
- Specifieke bewegings- en houdingsaandoeningen op de kinderleeftijd
- Fysieke fitheid en training van spieren, hart- en longfunctie bij kinderen
- Specifieke fysiotherapeutische (technische) vaardigheden voor het behandelen van kinderen
- Specifieke pedagogische vaardigheden voor het behandelen van kinderen en begeleiden van het gezin/ouders
- Signaleringsfunctie voor inzet andere zorgdisciplines, zoals logopedie, ergotherapie, ambulante begeleiding, specialistische tweedelijns zorg
VERWIJZING EN VERGOEDING
Vaak zijn het de ouders of de leerkrachten die signaleren dat een kind motorische problemen heeft. Maar ook de huisarts, de jeugdarts (consultatiebureau of schoolartsendienst), kinderarts en de kinderrevalidatiearts signaleren of een kind in zijn ontwikkeling belemmerd wordt. Zij kunnen u dan verwijzen naar een kinderfysiotherapeut.
KINDERFYSIOTHERAPIE ZONDER VERWIJZING
U kunt ook zonder verwijsbriefje bij de kinderfysiotherapeut terecht. Bij behandeling door een geregistreerd kinderfysiotherapeut, worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door de zorgverzekeraar. Dit kunt u nagaan in uw polis of informeer ernaar bij uw zorgverzekeraar.