De zomervakantie is voorbij en dat betekent voor de meeste mensen weer ‘back to normal’. Middelbare scholieren gaan weer naar school en dat betekent op de fiets met een tas vol zware boeken. Dat kan rugpijn veroorzaken.
Rugklachten bij kinderen en jongeren
Verschillende onderzoeken tonen aan dat het regelmatig dragen van een te zware rugzak chronische rugklachten, een verkeerde houding en zelfs een verminderde longcapaciteit kan veroorzaken. Andere oorzaken van rugklachten bij kinderen en jongeren zijn een verkeerde houding (bijvoorbeeld in de schoolbanken, thuis op de bank of achter de computer), belasting door sporten, te veel zitten en een gebrek aan beweging.
10% van het lichaamsgewicht
De geaccepteerde vuistregel – afkomstig uit de richtlijnen van ergotherapeuten – is dat de rugzak maximaal 10% van het lichaamsgewicht mag wegen. Hoewel steeds meer scholen werken met digitale leermiddelen, is het overgrote deel van de lesmethoden nog steeds in de traditionele boekvorm. In de praktijk betekent dit dat scholieren tot in wel 45% van de gevallen teveel gewicht op hun rug dragen, met alle gevolgen van dien.
Tips bij het dragen van een rugzak
- Zorg dat de rugzak niet zwaarder is dan 10% van het lichaamsgewicht. Een kind dat 60 kg weegt, zou dus een rugzak van maximaal 6 kg mogen dragen.
- Ga voor een rugzak met twee schouderbanden. Dat is beter voor de verdeling van het gewicht dan een tas met één schouderband.
- Zorg dat de rugzak goed zit: als de tas te laag hangt trekt het gewicht de rug hol.
- Pak de tas slim in: de zwaarste dingen tegen de rug. Organiseer de inhoud efficiënt, zodat de spullen niet gaan schuiven.
- Maak gebruik van kluisjes op school. Neem voor iedere les alleen de benodigde spullen mee en laat de rest in het kluisje. Als er geen tijd is om tussen de lessen terug te gaan naar het kluisje, gebruik dan de pauzes om spullen om te wisselen.
- Gebruik een krat of tassendrager op de fiets, zodat de rugzak niet langer dan nodig op de rug gedragen wordt.
- Zorg buiten schooltijd voor voldoende beweging en afwisseling in lichaamshouding.
Groei van de wervelkolom
Tieners krijgen tijdens hun middelbare schooltijd te maken met een groeispurt. Zelfs zonder de extra belasting van een zware rugzak is dit een kwetsbare periode voor de groei van botten, spieren en de wervelkolom. Het is verstandig de rug dus regelmatig te laten controleren en corrigeren door een fysiotherapeut. Zo kan scheefstand van de wervelkolom én een heleboel rugklachten worden voorkomen.