Bekkenbodemklachten komen erg veel voor. Over het algemeen hebben vrouwen hier vaker last van dan mannen. De klachten kunnen zijn: urineverlies, verzakking, verstopping of vaak blaasontsteking hebben. Bij mannen zijn deze klachten ook niet ondenkbaar. Gelukkig kunnen veel van deze klachten opgelost worden door middel van fysiotherapie!
Bekkenbodemklachten ontstaan door bekkenbodemspieren die niet sterk genoeg zijn of juist te gespannen zijn. Door te zwakke bekkenbodemspieren kunt u last krijgen van incontinentie, verzakkingsklachten en/of ontlastingsproblemen. Te strak gespannen bekkenbodemspieren kunnen juist weer zorgen voor pijn bij het vrijen, moeite hebben met plassen en/of pijnklachten hebben aan de heup en/of rug.
Hoe ontstaan bekkenbodemklachten?
Klachten aan de bekkenbodem kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Zwakke bekkenbodemspieren kunnen bijvoorbeeld ontstaan door zwangerschap of de bevalling, te zware belasting van de bekkenbodemspieren of aangeboren zwakte van bindweefsel.
Een veel voorkomende oorzaak van te gespannen bekkenbodemspieren is stress. Langdurige stress of het meemaken van een vervelende gebeurtenis kan ervoor zorgen dat de bekkenbodemspieren zich onbewust te veel aanspannen. Ook kan pijn, bijvoorbeeld bij een vaginale infectie, ervoor zorgen dat de spieren zich te veel aanspannen.
Functionele bekkenbodemklachten laten behandelen
Door middel van fysiotherapie kunnen klachten aan de bekkenbodem vaak goed verholpen worden. Bij fysiotherapie voor bekkenbodemklachten leert u de spieren rondom de bekkenbodem herkennen, trainen en ontspannen of juist aanspannen. Als het nodig is, geeft de fysiotherapeut advies over houding, de belasting op het bekken, het toiletgedrag en eet- en drinkgewoonten.
Wat kunt u zelf doen?
- Probeer voldoende vezels tot u te nemen en veel te drinken. Met name bij verstoppingsklachten is minimaal 1,5 liter vocht per dag verstandig. Meer dan 2,5 liter is niet nodig.
- Blijf ook drinken als u last heeft van urineverlies, want vochtinname is belangrijk.
- Voorkom overgewicht, want dit verhoogt de druk op de bekkenbodem.
- Til niet te zware voorwerpen. Indien dit niet te voorkomen is, probeer dan door te blijven ademen om de buikdruk en de druk op de bekkenbodem te minimaliseren.
- Beoefen geen te zwaar belastende sporten waarbij u veel moet springen of tillen.
Als u merkt dat de bovenstaande adviezen niet genoeg helpen, of als u teveel klachten ervaart, dan kunt u altijd bij ons langskomen voor een intake!
Bij Algera Fysiotherapie is Suzanna Haak speciaal geschoold in deze oefentherapie.